Bylinky pro domácnost

Je pravda, že nějaké bylinky asi pěstuje každý. Ale jak se dají využít a na které byste neměli zapomenout, když už máte volné okno nebo dokonce skleník? Někdy se hodí v kuchyni, někdy samozřejmě i jinak…

Majoránka provoní doslova celý byt

Středomořská bylinka, která se k nám dostala v raném novověku. Odstraňovač zápachu, ale také pomocník při bolesti zubů. Čaj z majoránky se také podává při nachlazení. A v kuchyni? Samozřejmě ochucení a dochucení mnoha a mnoha jídel díky výraznému aroma. Omáčky, polévky, dohromady s česnekem je to prostě číslo jedna!

Bazalka je původem z Itálie

Pizza bez bazalky by asi nebyla to pravé! Italové si dopřávají tu skvělou chuť i v salátech či těstovinách. Když je čerstvě natrhaná, prostě nemá žádnou konkurenci. Ze zdravotního hlediska mimochodem pomůže uklidnit ledviny a je vítanou úlevou při každé zácpě. V antice měla přisouzené kouzelné vlastnosti, dávala se i do hrobek panovníků.

Tymián voní jednoduše krásně

Letnička, která krásně voní – a je bratrancem „naší“ mateřídoušky. Výrazně provoní nejen jakékoliv maso, hodí se klidně i na pizzu. Opět jde o ryze středomořskou bylinku, která má obrovské využití i v léčitelství. Tak například: utlumí kašel, průjem, ale i nadýmání a v čerstvém stavu hojí pobodání hmyzem. Působí také antibakteriálně, hubí i plísně a jiné parazity.

Šalvěj je receptem na dlouhověkost

V orientálním světě je šalvěj posvátná, na zahrádce či na balkoně Vám vydrží klidně i několik let. Odpuzuje hmyz, hubí plísně a pomáhá lepšímu trávení, takže je přímo zrozená pro využití v různorodých národních kuchyních. Při úpravě vnitřností je šalvěj nenahraditelná, hodí se i do omáček nebo na ochucení sýrů.

Bez máty by to prostě nebylo ono

Vynikající čaj, výrazné aroma pro saláty i ryby, skvělý pomocník pro studenou i teplou kuchyni. Máta se hodí do omáček, využívá se ale i v kosmetice. Bolesti, nevolnosti, revma? Tyto zdravotní trable můžete vyřešit právě pomocí máty. Ovšem pozor, je tu jedno varování – těhotným ženám je přísně zapovězena.

Libeček je ideálem snad všech polévek

Polévka bez libečku? To by zkrátka nešlo, tahle bylinka se hodí i do vařených brambor, zvýrazní také chuť kuřecího masa. Libeček využijete v kuchyni opravdu celý, listy (polévky, omáčky), ale i plody (pečivo nebo naložená zelenina). A zdravotní problémy? Kromě toho, že jako snad každá bylinka vylepší trávení, také čistí krev a pomáhá při nechutenství. Je rovněž ceněnou složkou mnoha zdravotních čajů.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *